Rezolutia cu privire la limbajul semnelor si profesia interpretilor in limbajul semnelor

In data de 23 noiembrie 2016, in cadrul sedintei Parlamentului European, a fost adoptata rezolutia 2016/2952 (RSP) cu privire la limbajul semnelor si profesia interpretului in limbaj mimico-gestual.
Mentionam ca acest rezultat legislativ este unul extrem de important in comunitatea persoanelor cu dizabilitati auditive la nivel international, motiv pentru care parlamentarul european, doamna Helga Stevens, persoana cu deficiente de auz, a initiat aceasta rezolutie.
Asociatia Nationala a Surzilor din Romania a realizat actiuni de lobby fata de parlamentarii europeni romani, prezenti la Strasbourg, pentru a sustine aceasta rezolutie si, din fericire, actiunile noastre si ale parlamentarilor europeni au avut un rezultat extraordinar: acela de a respecta drepturile celor 1 milion de utilizatori ai limbajului semnelor in Uniunea Europeana si ale celor 51 milioane de cetateni cu deficiente de auz.
Legiferarea limbajului semnelor la nivel european reprezinta un prim pas in demersul nostru de a recunoaste oficial acest limbaj, precum si profesia interpretului in limbajul semnelor, in vederea accesibilitatii informatiilor si comunicatiilor, furnizand astfel continul informatiilor in limbajul semnelor.
In vederea analizarii textului rezolutiei, va invitam sa accesati link-ul de mai jos si sa selectati limba romana, pentru a vedea care sunt modificarile concrete aduse de acest text legislativ:
british-sign-language-let-006
A.N.S.R. Consiliul National

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>