CDN
Conform Statutului Asociației Naționale a Surzilor din România
ART. 21 CONSILIUL DIRECTOR NAȚIONAL AL ASOCIAȚIEI
(1) Consiliul Director Național este format din 11 membri și asigură punerea în executare a hotărârilor adunării generale naționale.
(2) Din componența Consiliului Director National fac parte în mod obligatoriu:
- Președintele A.N.S.R.;
- Vicepreședintele A.N.S.R.;
- 9 membri aleși de către adunarea generala națională.
(3) În Consiliul Director Național pot fi cooptați un număr de specialiști care vor elabora documentele ce urmează a fi supuse aprobării.
(4) Consiliul Director National se întrunește în ședinte semestriale sau în ședințe extraordinare atunci când interesele asociației o cer.
(5) Şedinţele Consiliului Director Național sunt statutare dacă la acestea sunt prezenţi 50+1 dintre membri, iar hotărârile sunt adoptate, numai cu votul majorităţii celor prezenţi.
(6) Nu poate fi membru in consiliul director, iar daca era, pierde aceasta calitate orice persoana care ocupa o funcție de conducere in cadrul unei instituții publice, daca asociația respectiva are ca scop sprijinirea activității acelei instituții publice.
(7) Regulile generale privind organizarea si funcționarea consiliului director sunt prevăzute in statut si sunt cuprinse si in regulamentul de organizare si funcționare. Consiliul director își poate elabora un regulament intern de funcționare.
(8) Ședințele consiliului director pot avea loc si prin mijloace electronice de comunicare directa la distanta, iar deciziile consiliului director pot fi semnate de membri inclusiv cu semnătura electronica extinsa.
(9) Asociatul care, într-o anumita problema supusa hotărârii consiliului director, este interesat personal sau prin soțul sau, ascendenții sau descendenții săi, rudele in linie colaterala sau afinii săi pana la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte nici la deliberare si nici la vot. Asociatul care încalcă aceste dispoziții este răspunzător de daunele cauzate asociatiei daca fără votul sau nu s-ar fi putut obține majoritatea ceruta.
(10) Deciziile consiliului director, contrare legii sau statutului asociatiei pot fi atacate in justiție.
ART. 22 COMPETENȚA CONSILIULUI DIRECTOR AL ASOCIAȚIEI
Consiliul Director Național are următoarele competențe:
a) Prezintă Adunării Generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli, pe perioada următoare;
b) Pune în executare hotărârile Adunării Generale în intervalele dintre reuniunile acesteia;
c) Încheie acte juridice in numele si pe seama asociatiei, in aplicarea si cu limitele competentelor stabilite de lege, de statut, precum si de hotărârile adunării generale;
d) Elaborează si aproba organigrama si politica de personal a asociatiei, inclusiv pentru personalul angajat din filiale plătit din sumele alocate de la bugetul de stat, precum si fisele posturilor prevăzute in organigrama in conformitate cu legislația in vigoare;
e) Elaborează si aproba, in detaliu, modalitatea de exprimare a votului, nivelul cheltuielilor si sursele de finanțare pentru fiecare adunare generala, si pentru activitățile specifice;
f) Elaborează si aproba regulamentul intern de funcționare;
g) Hotărăște sancționarea membrilor Consiliului Director National si ai Consiliilor Directoare ale filialelor;
h) Elaborează regulamentele activităților specifice asociației;
i) Rezolvă cererile, sesizările, contestațiile și reclamațiile primite de la membrii asociației;
j) Aprobă și asigură editarea și distribuirea tipăriturilor asociației;
k) Convoacă Adunarea Generală a Asociației;
l) Stabilește nivelul taxei de înscriere și al cotizației anuale pentru membri.
m) Aprobă reprezentarea pe plan extern al asociației;
n) Inițiază și asigură perfecționarea personalului asociației;
o) Înființează Biroul Executiv, format din membrii cu deficiență de auz, și care are ca atribuție punerea în executare a hotărârilor C.D.N., pe domenii de activitate.
p) Elaborează politicile naționale de protecție socială și promovează drepturilor persoanelor surde.
q) Consiliul Director înființează birouri, departamente, comisii necesare pentru buna funcționare a Asociației în conformitate cu scopurile stabilite prin Statut.
r) Înființează comisia de evaluare a compețentelor în L.M.G.
s) Înființează Comisia de Etică și Disciplină ce are următoarele atribuții:
- Analizează și mediază conflictele din filiale ce au ca obiect contestații la Deciziile C.D.F. de sancționare disciplinară a membrilor;
- Analizează și mediază conflictele din cadrul A.N.S.R.;
- Formulează propuneri de soluționare a conflictelor;
- Componența comisiei și procedura de funcționare sunt stabilite prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a A.N.S.R.