Workshop cu persoane surde despre accesibilitatea în transport, în contextul proiectului DANOVA NEXT
La data de 31 mai 2024, la sediul Asociației Naționale a Surzilor din România din București, Strada Italiană nr. 3, a avut loc un workshop despre nevoile de accesibilitate ale persoanelor cu deficiențe de auz în relație cu utilizarea mijloacelor de transport specifice pentru aer, terestru (urban) și apă. Acest atelier de discuții s-a desfășurat în contextul proiectului DANOVA NEXT: Rețea inteligentă de transport pentru accesibilitatea pentru pasagerii cu dizabilități și mobilitate redusă în regiunea Dunării prin servicii inovatoare” DRP0200298 – proiect din care și ANSR este parte.
La întrevedere au participat 8 persoane surde sau hipoacuzice (membri în conducerea ANSR sau a Filialei București alături de alte persoane fără funcții în organizație). Timp de aproximativ 2 ore, s-a discutat despre principalele probleme întâmpinate de persoanele surde atunci când utilizează mijloacele de transport în comun, dar și atunci când ajung la aeroport, când achiziționează bilete și în diverse alte contexte. Dincolo de aceste bariere, au fost discuții despre potențiale soluții care vizează creșterea nivelului de accesibilitate – precum utilizarea aplicației „Voci pentru Mâini” pentru interpretare video la distanță (www.vocipentrumaini.ro). Alte sugestii sunt cele de a accesibiliza prin materiale video în Limba Semnelor Române informațiile oferite în cadrul experiențelor de transport, sau creșterea beneficiilor pentru persoanele cu dizabilități oferite pentru deplasări (eventual reduceri pentru zboruri interne).
Dincolo de acest workshop, pe cale separată ANSR a organizat și o acțiune de feedback din partea persoanelor cu mobilitate redusă, sub coordonarea lui Dan Patzelt, membru al echipei DANOVA NEXT din partea asociației noastre. Rezultatele celor două consultări reflectă diferențele ce provin din nevoile diferite ale persoanelor cu deficiențe de auz și ale celor cu dizabilități locomotorii – acest din urmă grup-țintă concentrându-se mai ales pe barierele de acces fizic, la nivelul vehiculelor sau al infrastructurii.
De asemenea, o altă acțiune desfășurată în luna iunie 2024 a vizat diseminarea unui chestionar online la care persoanele cu dizabilități din diferite țări să răspundă și să ofere informații despre nivelul de satisfacție al utilizării acestor mijloace de transport.
DANOXA NEXT este un proiect finanțat prin Programul Interreg Danube Region Programme (DRP) – un program transnațional de finanțare, cofinanțat de Uniunea Europeană. 16 parteneri sunt aliați în implementarea sa, printre care aeroporturi, organizații pentru persoane cu dizabilități, municipalități sau porturi. Întregul buget al proiectului este de 2.622.400 euro.